dilluns, 5 de novembre del 2007

Rossi i Alexis: va de genolls

Dos jugadors, almenys que jo m'haja assabentat, que juguen a equips de la comunitat: Rossi al Villarreal, i Alexis al Valencia, han sofert aquest cap de setmana lesions al genoll; la part del jugador de futbol més atacada per les lesions.
Estem ja acostumats a sentir parlar de menisc, lligaments creuats, interns..., artroscòpies, etc.
però a ben segur que no tots sabem realment de què va tot això.
Intentaré explicar de manera simple alguna d'eixes coses mitjançant dibuixos, animacions o videos.
La de Rossi ha estat una rotura del menisc extern. Però què és el menisc?. Si heu picat en l'enllaç de menisc, haureu vist que es tracta d'una mena de coixinet (coixinets, perquè en són dos) que servixen sobretot per a esmortir el moviment entre el fèmur i la tíbia, i per estabilitzar l'articulació del genoll.

Desgraciadament se solen trencar més a sovint del que la gent pensa; encara que entre les diferents lesions que poden apareixer en el genoll, no és de les més complicades o més perilloses. En alguns casos, depenent del tipus de lesió, o de l'activitat que presenta la persona afectada, es pot superar el problema sense tindre que operar; però en general els futbolistes solen passar pel quiròfan (Etoo, l'any passat no va tindre que ser operat).
També diu que se li ha practicat una artroscòpia. Però en què consisteix aquest tipus d'operació?. Com que crec que una imatge val més que moltes paraules, a continuació us he preparat unes animacions en les que es pot veure en què consisteix aquesta tècnica que dóna tan bons resultats en aquest tipus de lesió. La primera està totalment feta en castellà, i la segona encara que està en anglés, es pot seguir perfectament (a més a més, estos futbolistes que tenim al club saben ja molt d'anglés). I també us he deixat amb un video d'una artroscòpia autèntica.













La lesió d'Alexis és bastant més greu, i com veieu afecta diferents lligaments i estructures de l'articulació, i si piqueu en aquest segon enllaç podreu veure i entendre millor què són els ligaments, i els diferents tipus d'esquinços que ha patit.